Çoğu tıbbi antidepresanlar gibi, "iyilik" serotonin üretimini arttırır. Serotonin yaraları iyileştirir, sakinleştirir ve mutlu eder. Asıl vurucu olan, "iyilik" sadece iyiliği yapan kişide değil, buna tanık olan herkeste serotonini arttırır. Böylece bütün iyilik eylemleri, üç ayrı boyuta yayılır. Bununla birlikte beynin doğal ağrı kesicisi olan endorfin salgılanır. Endorfinler, morfinden 3 kat daha etkilidir. 
 
Araştırmalara göre, gün içinde dört sevgi dolu kucaklaşmaya ihtiyacımız vardır. Psikolojimizi onarmak için ise 8 defa sevdiğimiz birine sarılmamız gereklidir. Serotonin, endorfin, dopamin ve oksitosin gibi hayattan zevk almamızı sağlayan, motivasyon arttıran ve mutluluk veren hormonlar birine sarıldığımızda daha fazla salgılanmaktadır. Serotonin, ruh halini dengelerken, endorfin hormonu beynin uyku reseptörlerini tetikler ve acı hissini azaltarak mutluluk hissini arttırır. Dopamin ise beyindeki zevk merkezlerini kontrol eder. 
 
İyilik yapmak, sisteminizde oksitosin üretimini de sağlar. Diğer bir adı sarılma hormonu olarak bilinen oksitoksin, duygusal bağlılık davranışı üzerinde etkilidir. Sosyal bağları kuvvetlendirir, anında rahatlama etkisi yaratır, güven ve cömertliği arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cinsel gücü arttırır. 
 
Tüm bunlara ek olarak, merhametli insanlar iki kat daha fazla DHEA'ya (yaşlanmayı yavaşlatan madde) ve %23 daha az stres hormonu olan kortizola sahipler. 
 
Sonuç olarak, bir çok yararıyla, her iyilik ve sevgi hareketi sağlıklıdır. Bu bilimsel bir gerçektir.

Sayfa Yorumları (0 )

Yorum Ekleyin